Багато користувачів задаються цілком логічним питанням: який годинник вибрати кварцові або механічні? Вибираючи годинник, зверніть увагу на їх дизайн і «серце», що приводить стрілки в рух. Найпопулярніші моделі оснащені кварцовим і автоматичним механізмом. Чим вони відрізняються?

Кварцові і механічні годинники – в чому різниця?

Форма корпусу, дизайнерський або функціональний циферблат і правильно підібраний ремінець впливають на стильний зовнішній вигляд годинника. Без сумніву, важлива привабливість кожної моделі, але важливіше те, що заховано під її циферблатом, тобто механізм.

Адже ви одягаєте годинник на зап'ясті, щоб контролювати плин часу, а не розглядаєте їх тільки як аксесуар свого стилю. Тому при здійсненні покупок відносьтесь до того, як працюють годинник, як до важливого критерію. Який годинник хороший? Чому варто усвідомлено вибирати тип механізму, що приводить їх в рух?

Перш за все, мова йде про точність. Точність індикації часу і можлива частота поломок обраної моделі залежать від того, що «заховано» всередині годинника. Навіть базові знання про те, як працюють окремі механізми, також дозволять вам зіставити ціну годинника з їх якістю. Спосіб експлуатації окремих годин і їх обслуговування також різні.

Ви можете вибрати один з декількох варіантів, заснованих на різних технологіях. Найбільш популярними і часто обираними є годинник з живленням від батарейок і ручним механізмом. У чому ж полягає основна відмінність кварцових від механічних годинників, і який варіант вибрати?

Відмінності механічних годинників від кварцових – дізнайтеся принципову різницю і не прийміть випадкове рішення

У випадку з більшістю годинників механізм залишається прихованим під циферблатом і постійно невидимий, тому рішення, чи носити механічні або кварцові годинники, має грунтуватися в першу чергу на ваших потребах.

Також враховуйте:

  • обставини, за яких вам доведеться дивитися на циферблат;
  • частоту, з якою ви будете носити обрану модель на зап'ясті;
  • бюджет, який ви плануєте виділити на дану модель годинника.

Спосіб приводу механізму – основна особливість, що відрізняє механічний годинник від кварцових. Перший заводиться вручну, його робота залежить від регулярного заводу – якщо його не використовувати, годинник просто «встануть» і перестануть показувати правильний час. Функціонування другого механізму залежить від акумулятора, який, в свою чергу, вимагає регулярної заміни.

Які годинники краще вибрати кварцові або механічні

Кварцовий механізм в годиннику – стежте за часом автономної роботи!

Годинники на батарейках зазвичай дешевші за механічні моделі. Те, що вони перестали правильно показувати поточний час, пов'язано не зі зламаним механізмом, а з необхідністю заміни джерела живлення на новий. Батарея в кварцових годинниках розряджається приблизно через два роки, і за цим часом потрібно стежити, щоб ваші годинник не перестали працювати в самий невідповідний момент. 

Безперервність роботи і відсутність необхідності заводити годинник роблять кварцовий механізм виключно зручним і практичним. Таймер, що працює від акумулятора, часто оснащений корисними додатковими функціями, такими як синхронізація радіохвиль, підсвічування циферблата або GPS.

Кварцовий механізм часто приводить в рух стрілки спортивних і військових годинників, які повинні бути надійними в складних умовах. Ви знайдете його як в моделях з мінімалістичним циферблатом, так і в багатофункціональних мультиспортивних годинниках.

Модель з батарейним живленням ідеально підійде вам, якщо ви цінуєте виняткову точність вимірювання часу, необслуговуваність годинника і шукаєте практичне прикраса на зап'ясті для повсякденного стилю. Це популярний тип годинників, тому ви можете вибрати з дійсно широкого асортименту продукції.

Механічний годинник – вибір цінителів і естетів

Механічні годинники часто вважаються більш традиційними і престижними, ніж кварцові моделі. Їх висока ціна поєднується з якістю і складним механізмом. Майстерність виготовлення багатьох механічних моделей навіть порівнюють з творами мистецтва, а колекціонерів цього годинника не бентежить навіть надмірно завищені цінники.

Плануючи покупку годинника без батарейок, варто звернути увагу на автоматичні моделі, які заводяться при русі руки під час ходьби. Такі годинники можна доповнити ротоматом – пристроєм, який приводить в рух годинник з обертовим механізмом.

Завдяки цьому забезпечується правильна робота механізмів, коли ви не носите їх на руці, і не зупиняється їх робота. Кому підходять автоматичні механічні годинники? Зверніть увагу на них, якщо ви шукаєте справді високоякісні годинники з першокласним та привабливим дизайном.

Модель без батареї також обов'язково повинна бути у вашій колекції, якщо ви любите традиційні аксесуари з максимальним функціоналом. Такі годинники також стануть правильним вибором, якщо ви хочете придбати надійний і непідвладний часу індикатор часу.

Годинники механічні або кварцові – що вибрати

Вибір годинникового механізму залежить, в першу чергу, від ваших потреб. Якщо вам потрібна перлина годинникового мистецтва, надійна і традиційна модель, виберіть годинник з механічним приводом. Коли вам потрібні хороші і доступні годинник, які будуть надійно працювати в будь-якій ситуації, навіть після тривалого простою? В такому випадку вибирайте модель з кварцовим механізмом.

Чому варто задуматися про покупку годин на основі класичного механізму? Є кілька причин. Перш за все, традиційні годинники дуже популярні серед колекціонерів.

Механічний годинник відомого і шанованого бренду зможуть підкреслити ваш достаток і хороший смак. Важливо й те, що такий пристрій відрізняється надійністю і довговічністю. Міцний механізм означає, що годинник цього типу прослужать вам багато років.

Плануючи купити механічний годинник, не забувайте, що у цих пристроїв є і недоліки. До них можна віднести високу ціну і те, що вони найчастіше не оснащені додатковими функціями. Знайти водонепроникний годинник з механічним приводом – теж непросте завдання. На практиці механічний годинник в першу чергу підходять для елегантного стилю.

Ви ставите питанням, чому варто вибрати одну з моделей годинників на основі кварцового механізму? Перевагою цих пристроїв є більш точне вимірювання часу. Пошук альтернативи механічному приводу був не випадковий.

Фахівці помітили, що механічні годинники недостатньо точно відміряють час – вони можуть спізнюватися або випереджати час на кілька секунд. Не менш важливо і те, що кварцові годинники доступні як в класичному виконанні (ідеально підходять для елегантного стилю), так і в спортивному виконанні.

Пристрої другого типу часто оснащені безліччю функцій, завдяки яким користувач може відстежувати свій прогрес або частоту серцевих скорочень.