Експлуатація кварцових наручних годинників, на відміну від інших механізмів має певний термін і залежить від стану батарейки. В середньому її заряду вистачає на 3 роки. Якщо механізм живлення розрядився або закінчився термін служби, то годинник перестануть працювати або будуть втрачати свою точність. Тому своєчасна заміна батарейки в годиннику є необхідною процедурою, щоб вони продовжували показувати час правильно.

Що впливає на термін служби батарейки

Зазвичай термін служби батареї становить від декількох місяців до декількох років залежно від різних факторів:

  • Наявності додаткових функцій в хронометрах. У багатофункціональних годиннику як правило батарейка розряджається швидше, за рахунок більшої потреби в енергії.
  • Характеристик самої батарейки. Існують різні типи: лужні, літієві, срібно-оксидні. Вони відрізняються своїми характеристиками і тривалістю роботи.
  • Температурних умов. Висока температура може прискорити процес саморозряду батареї.

Перші ознаки для заміни батарейки в наручних годинниках

Деякі виробники створили спеціальний індикатор, щоб попередити власників годинників про швидке виснаження елемента живлення. Цей показник називається End of Life. Ви зможете його легко визначити на циферблаті, так як секундна стрілка почне рухатися стрибкоподібно з певними інтервалами.

Якщо в хронометрах немає EOL індексатора, то ознакою для заміни батарейки в наручних годинниках може бути їх неправильна робота. Наприклад, невідповідність часу на годиннику реальному часу або пропуск тиків. Деякі наручні годинники можуть видавати звуковий сигнал, який повідомляє про те, що механізм живлення закінчується.

Інструкція як замінити батарейку в годиннику своїми руками

Процес заміни батарейки годин в домашніх умовах не складний, головне робити все акуратно з дотриманням 3 етапів.

  1. Як відкрити кришку годинника для заміни батарейки

Елемент живлення знаходиться під кришкою, тому потрібно обов'язково відкрити наручний годинник, щоб поміняти батарейку.

Типи фіксування кришок

  • Хлопавка - найбільш проста по розтину кришка. Між задньою стороною корпусу годинника і самою кришкою є отвір, куди потрібно вставити плоску викрутку з тонким наконечником і трохи її повернути.
  • Кришка з гвинтами. Використовуйте плоску викрутку, щоб обережно викрутити маленькі гвинтики по краях кришки.
  • Загвинчується. Найбільш щільний спосіб фіксації, який виключає потрапляння пилу і рідин. На таких кришках є різьблення, завдяки якій годинник відкриваються для зміни батарейки спеціальним інструментом. Якщо ж інструменту немає, то можна відкрити хронометри по черзі вставляючи викрутку в прямокутні поглиблення.

Заміна батарейки в годиннику

Після того як зняли кришку, ви можете побачити невеликий круглий металевий елемент – це і є батарейка. Вона може відрізнятися за характеристиками, тому важливо зберегти стару і купити таку ж нову.

Щоб витягти елемент живлення, досить викруткою трохи підчепити батарейку і витягнути з годинника. Вставте нову батарейку в відсік до клацання. Зазвичай на контакті з отвором буде написано " + "або" -", це означає, що цей контакт повинен бути звернений вгору.

Зверніть увагу, що в кварцових годинниках може знадобитися заміна двох батарей: одна побільше - розташовується поверхнево і маленька, що знаходиться під першою.

Як закрити годинник після заміни батареї

Основна частина роботи зроблена, залишилося зовсім небагато. Перед тим як закрити кришку зверніть увагу на ущільнюючу гумку. Вона захищає корпус від попадання води, тому важливо повернути її на місце. Також не забудьте перевірити роботу годинника.

  • Кришка-хлопавка легко замикається натисканням на її поверхню з характерним клацанням.
  • Гвинти потрібно спочатку вставити в отвори, а потім закрутити викруткою, щоб забезпечити надійне кріплення.
  • Кришку з різьбленням можна почати закривати руками, після чого взяти інструмент і прокрутити до кінця.

Заміни батарейки в кварцових годинниках Casio G-Shock

Моделі Casio дуже популярні в Україні, тому для зручності їх власників наша компанія Стиль-Тайм підготувала коротку, але інформативну інструкцію по заміні батарейки для цієї моделі годин.

  1. Зніміть браслет. Щоб запобігти ризику торкання інструментами браслета або його зайвого тертя, витягніть гвинти, що з'єднують корпус і браслет з обох сторін.
  2. Відкрити задню кришку. Вона фіксується за допомогою 4 гвинтів.
  3. Вийняти ущільнюючу гумку.
  4. Розкрутити фіксуючу пластину викруткою.
  5. Витягти стару батарейку.
  6. Встановити новий елемент живлення.
  7. Повернути фіксуючу пластину і герметичну гумку на місця.
  8. Перевірити роботу годинника, запустити механізм.
  9. Закрити кришку годинника, прикрутивши 4 гвинти.
  10. Встановити назад браслет.

Відмінності заміни батарейки в інших моделях

Заміна батареї в годиннику Tissot, Guess, Swatch, Orient і інших моделях мають схожий принцип, тільки деякі деталі відрізняються. Так важливо враховувати тип кришки, щоб знати як акуратно і швидко її відкрити. Значну роль відіграє сама батарея. Потрібно правильно вибрати елемент живлення, так як від нього залежить справна робота хронометрів.

Скільки коштує замінити батарейку у майстра

Заміна батарейок в годиннику може здатися простим завданням, але вона має безліч нюансів, які людина без досвіду з першого разу не здійснить.

Найкраще звернутися до професіонала, щоб уникнути можливих проблем і пошкоджень швейцарських годинників. Майстер користується спеціальними інструментами, щоб акуратно виконати роботу і перевірити точність ходу, а також дає гарантію на свої послуги. Ціна заміни батарейки в наручних годинниках варіюється. Вона може залежати від моделі виробу, що вимагається батарейки і стану годинника. Якісна робота фахівця заощадить вам час і гроші.